Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
champagne ellner
Allt om Vin» Vin Fakta

»  Freisa – smaka en ovanlig druva

Freisa – smaka en ovanlig druva

Freisa – smaka en ovanlig druva

Är Freisa en druva? Denna helg går vi på upptäcktsfärd på Bolaget efter druvor – inte nödvändigtvis nya – men kanske lite mer ovanliga druvor.

Ja, Freisa är faktiskt en rödvinsdruva och dessutom en mycket god sådan. Och några exempel och vintips bjuder vi också på i slutet på artikeln.

Freisa är en gammal druvsort som finns i Piemonte-regionen i nordvästra Italien, särskilt runt Langhe-området. Freisa är en nära släkting till den smakfulla druvan Nebbiolo. Man skulle kunna kalla den för en vildare släkting.

    Även om druvan inte är så vanlig hos oss så fanns den redan tidigt och den var dessutom väldigt populär. Det säga att kungen av Piemonte, Vittorio Emanuele II på mitten av 1800-talet inte hade några möten utan att duka upp minst en flaska Freisa. Även på den tiden tillverkades både stilla, mousserande, söta och torra viner.

    Freisa – smaka en ovanlig druva

    På 1500-talet var Freisa som produktiv och resistent druva, mycket populär bland munkar och bönder och det var den ända fram till 18-1900 talet då man fick upp ögonen för druvor som Barbera och Dolcetto. Även om Freisa inte idag anses som en signaturdruva i Piemonte där den endast odlas till 5-6%, så blir den faktiskt alltmer trendigare för att

    1. vinerna är goda
    2. den är en mångsidig matkompis
    3. viner har en hög tanninhalt
    4. och en riktigt schyst syra
    5. det är smakrika och livliga viner
    6. smakar lite sött, lite syrligt med en lätt bitter ändå komplex finish
    7. vinerna är prisvärda

    I Langhe DOC i Piemonte har man till och med fått en egen appellation Langhe Freisa DOC, en beteckning av kontrollerat ursprung, som gäller för rubin- och körsbärsröda viner som till 100% produceras av druvan Freisa (namnet betyder jordgubbe på latin). Druvan är känd för sina aromatiska och väldoftande egenskaper ofta med toner av röda och mörka bär och kryddor. Med beteckningen Langhe Freisa DOC menar man specifikt regionen och produktionsstandarden för detta vin.

    Det finns även appellationen Freisa d’Asti DOC som också är röda viner, både söta dessertviner och torra matviner. Står det sedan ”Superiore” på etiketten, så är det en garanti för att vinet lagrats i minst 1 år och ligga på minst 11,5 % i alkoholhalt. Freisa d’Asti Amabile finns även som en fullt mousserande Spumante och som en bubblande Frizzante.

    Freisa – smaka en ovanlig druva

    Freisa – stil, smak och mat

    Vi håller oss till det röda vinet producerat av duvan, eftersom dessertvinerna är tuffa att få tag på i Sverige.

    Det röda vinet, som då är riktiga Freisa revivals, är mediumfylliga vin som har en alkoholhalt på minst 11% och de kan lagras sådär omkring 2 år och de tar då till sig lite mer av de jordiga och kryddade toner.

    Man dricker då ett aromatiskt vin med och fruktiga dofter och med härliga smaktoner av hallon och jordgubbar, kryddor, svarta körsbär och viol eller andra färska blommor. Torra, stilla viner tenderar att ha dess läckra aromer av bär och de känns ofta lite rökiga och med en fin struktur och elegans med balanserad syran och murriga tanniner.

    Det finns några bra ekologiska vingårdar där vinerna fortfarande tillverkas på traditionellt sätt med sex dagars jäsning och macerering med skalen på, följt av mer malolaktisk jäsning. Oftast ingen lagring på ekfat men där det fruktiga toppas ett lager av jordnära toner som ger en fin utsökt komplexitet.

    Freisa-viner har en smakprofil som gör dem mångsidiga till mat, både klassiska italienska krämiga pastarätter, grillade revbensspjäll, lamm eller en viltragu. Vinerna smaker fungerar också bra med curry eller fetare maträtter.

    Ge vinet tid att luftas och öppna sig, så kommer du inte att bli besviken!

    Freisa 3 korta vintips!

    Freisa – smaka en ovanlig druva

    Frasca Freisa d’Asti 2023 | Nr 93839

    Medelfylligt, bärigt, hög fruktsyra, kryddigt och smakrikt med mjuka tanniner, eklagrat 4 månader i ”botti”. Helt gjort på druvan Freisa.

    Maggio 2022 | Nr 76790

    Prisvärt, fruktigt, kryddigt, choklad & kanel, fatkaraktär, en blend av flera druvir band annat Barbera, Dolcetto, Merlot, Syrah och Caberenet …. Ger vinet en klassisk profil.

    Borgogno Langhe Rosso 2023 | Nr 70384

    Även här i en blend med Barbera, Dolcetto och Merlot. Bra fyllighet med hög syra, fruktig framfart, lite blommigt och kryddigt. Fatkaraktär.

    Frågor och Svar

    Freisa är en kraftig och produktiv blåsvart druva som skördas sent, i början av oktober. Druvorna tycker om att ha det soligt och är mycket resistent mot sjukdomar och svampangrepp.

    Freisa Nebbiolata är en vinstil i Piemonte-regionen som görs liknande Amarone-viner, så att druvorna jäser i ripasso-stil på de tidigare använda Nebbiolo-skal som vinmakaren har över sedan tidigare produktion. Vinet får en typisk strävhet med komplexa smaker.

    Freisa druvklase är medelstor med en cylindrisk form, generellt ganska gles. Freisa är mycket kraftig druva som tål en del.

    Nebbiolo är en druvsort, medan Barolo är en vinstil som produceras av Nebbiolo-druvor.

    I vinregionen Lange DO görs röda, vita och roséviner antingen i olika blends med diverse druvor eller så görs vinet på en solodurva. Vinerna kan vara stilla, frizzante (pärlande), novello (ugna röda viner) eller passito (av torkade druvor).

    Vill du ha vårt nyhetsbrev?

    Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

    Kommentarer

    Inga kommentarer ännu.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    Fler artiklar