Appalachian whiskey bourbon är ett kulturarv i ett glas, en bourbon som inte försöker vara trendig. Nyheten Appalachian Original Whiskey finns på Systemet!
Lite om en intressant ny bourbon med en spännande historia.
I ett kargt landskap med tradition och kultur är Appalachian bourbon destillerat med en envishet och uppfinningsrikedom som bara finns hos de människor som älskar den och som stolt producerar den. Det handlar inte om massproduktion eller fina etiketter. Det handlar om ett hantverk med rötter från 1700-talet och med all den karaktär som finns kring bergskedjan i östra Nordamerika, som vi kallar Appalacherna.

Appalacherna sträcker sig från södra New York till norra Mississippi och det är ett kulturellt fäste med djupa band till destillering. Långt innan lagliga destillerier fanns utspridda här i bergen, finslipade så kallade ”moonshiners” sina recept i skydd av natten. Dessa tidiga Appalachian-destillerier formade modern amerikansk whiskey – särskilt då bourbon.
”Moonshine” – vi kallar det för hembränt och det var det ju också i viss mån. Deras småskaliga batchmetoder, användning av lokala spannmål och engagemang för äkthet lade grunden för vad som skulle bli en unik amerikansk sprit.
”Get me drinkin’ that moonshine
Get me higher than the grocery bill
Take my troubles to the highwall
Throw’em in the river and get your fill …”
Men det som verkligen skiljer Appalachian bourbon från all annan whisky är dess relation till platsen och att den tillverkas i små, familjeägda destillerier som verkat i regionen i generationer och som lagrar sin bourbon i grottor eller nerslitna tobakslador som de alltid gjort i bergen i West Virginia, Kentucky, North Carolina och Tennessee.
Och allt om och kring …
Enligt lagen måste allt bourbon tillverkas i USA och av minst 51 % majs samt lagras i nya, förkolnade ekfat och destilleras till högst 160 proof. Men Appalachian bourbon gör dessutom sin egen twist till reglerna. Den använder traditionella spannmål som odlats i samma jord i generationer och det är dessa som ger denna bourbon en komplex, djärv och jordig profil med toner av stenfrukt, rostat spannmål, kryddor och rök…
Klimatet här, med kalla vintrar och varma, fuktiga somrar, får whiskyn att expandera och dra ihop sig i fatet med fin interaktion med ekträet. Man får en djup smak av karamell, vanilj, ek och till och med mörk choklad som utvecklas över tid…
Ett naturligt kalkstensfiltrerat, rent källvatten, lågt i järn och rikt på mineraler, är perfekt för destillering. En längre och långsam lagring är en annan faktor som påverkar smaken som då ger toner av karamell, vanilj, ek och ibland mörk choklad som utvecklas över tid med en finish som varar länge.

Nyhet: Appalachian Original Whiskey
Appalachian Distillery är till 100 % tillverkad i West Virginia, närmare bestämt i Ripley, West Virginia och är ett destilleri som tagit hand om detta kulturarv och lanserar nu Appalachian Original Single Barrel Bourbon Whiskey i Sverige.
Appalachian Original Whiskey är en smakupplevelse och en single barrel Bourbon som har en varm, härlig och fyllig smak med en lång eftersmak. Alkoholhalten ligger på 50%.
Denna terrakottafärgade bourbon har en varm och fin arompalett med en silkeslen finish som bjuder på ett varierat smakäventyr där torkade fikon, viol, mörk choklad, tobak, lönnsirap, kanel, lakrits och vaniljfudge är tydliga inslag. Lite salt och lite rökigt, med medelfylliga fina ekaromer eftersom Appalachian Original Whiskey som all bourbon whiskey lagras minst två år på nya, kolade amerikanska ekfat.
Appalachian Original Whiskey finns från och med idag på hyllan i utvalda butiker på Systembolaget och går förstås även att beställa.